Med jul i tankene hele året

13. Januar (20. dag jul) markerer vel definitivt at jula er over, selv for de mest standhaftige. Vi har tatt en prat med en som har jul i tankene nesten hele året.
Hva har ett juletre fra Agder og Tom Cruise/Mission Impossible med hverandre å gjøre?
Svar: De har begge vært på Prekestolen!

Lite ante vel dette treet da det var en liten spire på Reiersøl Planteskole at det skulle bli kåret til Norges fineste juletre og pryde ett av våre mest kjente landemerker.
Vi har tatt en prat med oppdretteren av dette flotte treet og juletreprodusent Ola Sløgedal i Marnar Juletre.
På samme måte som karakteren i nevnte film, har treet vært gjennom mange utfordringer og farer før den nådde toppen av Preikestolen.
Ola forteller at trærne hans blir sådd på Reiersøl Planteskole i Froland og vokser der i to år før de plantes ut. Etter 7 til 10 år er de er ferdige juletrestørrelse, og klare for salg.
2018 har vært ett krevende år for mange juletreprodusenter. For produsenter i innlandet ble det mye tung og våt snø som frøs på trærne, dette fører til toppbrekk og andre skader på trærne. Videre gav tørkesommeren utfordringer for mange, særlig nyplantinger og unge trær. Problemene var verst for dem med mye sandjord, der flere opplevde at størstedelen av plantene gikk tapt.
Heldigvis har ikke sein frost om våren vært problem de siste årene, dette er ofte den mest kritiske tiden for produksjonen. Kommer det frost etter at trærne får nye skudd vil dette fort føre til at treet er ødelagt.
I media har vi lest om prisdumping grunnet overproduksjon i Danmark og konkurranse med plasttrær. Likevel har salget gått ganske bra for mange. Heldigvis er det mange som verdsetter kvalitet, og som ønsker å kjøpe lokalproduserte, kortreiste og ferske trær.

Hva gjør en juletreprodusent nå som jula er over?

Når vi ringer sitter Ola i å filer motorsaga, han liker å drive i skogen og bruker vinteren på tradisjonelt skogsarbeid, men snart er fokuset igjen på juletrær, og juletresesongen i gang igjen.
Suksessfaktoren for en juletreprodusent er arbeidet som blir lagt ned gjennom året. Da særlig om våren og sommeren. Det er nok et vesentlig tips verd å ta med seg om man skal få fine trær fra en som har produsert Norges fineste juletre.
Etter påske begynner klipping og forming av trærne, men først og fremst planting og gjødsling gjennom april og mai. juni og juli er høysesong i arbeidet for en juletreprodusent, for forming av trærne skjer i vekstsesongen. Den andre arbeidstoppen er ved hogst og pakking og salg inn mot jul.
Kravene blir stadig høyere til treets kvalitet, i konkurranse med plast, skapes idealtreet hos mange i noe som ikke er naturlig utseende for ett tre, da må man gjennom dyrkingsteknikk, klipping og forming av treet skape det juletreet etter det markedet etterspør.
Mange juletreprodusenter i Agder er knyttet til næringsorganisasjon for juletreprodusenter, Agder Juletre. Det er om lag 50 medlemmer, og medlemsmassen er rimelig stabil. En trend er at de som satser på juletre driver større og mer profesjonelt. Dette henger nok sammen med at det krever en del utstyr, logistikk og salgsapparat for å lykkes. Produsentene har ulik strategi for salg, noen selger kun til engros, andre på detaljsalg eller en kombinasjon, mens andre igjen satser på selvhogst.
Miljøet i Agder Juletre er aktivt og har fokus på faglig oppdatering og erfaringsutveksling. Årlig arrangeres markvandringer og temasamlinger. Det er viktig å unngå fallgruver, og medlemmene kan hjelpe hverandre med å dele erfaringer fra sin produksjon.

Vi i Skogselskapet ønsker Ola og andre lykke til med arbeidet som nå snart starter inn mot jula 2019

<- Tilbake

Andre nyheter fra Agder